1.Ψυχοκοινωνική στήριξη οικείου περιβάλλοντος
Δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στην ομάδα στόχου:
Συγγενείς / σύντροφοι / οικογένειες / σύζυγοι / παιδιά / γονείς.
Γενικές πληροφορίες
Αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα που έχουν οι σχέσεις των κρατουμένων με το οικείο περιβάλλον τους (σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά, γονείς) στην έκτιση της ποινής τους, και στην μετέπειτα επανασύνδεσή τους με αυτό, αναλαμβάνουμε τη δημιουργία ομάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης και αυτοβοήθειας για τους οικείους των κρατουμένων. Αναλογιζόμενοι την διατάραξη της ισορροπίας που επιφέρει η φυλάκιση ενός μέλους σε όλη την οικογένεια φιλοδοξούμε, μέσω των προγραμμάτων ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, να δώσουμε μια νέα πνοή στη οικογένεια και στο οικείο περιβάλλον. Μια άλλη οπτική θέαση της «νέας ζωής» από εκείνη της ντροπής, της απομόνωσης, του στιγματισμού και της παραίτησης από την έννοια της ενωμένης οικογένειας.
Έχοντας ήδη αναπτύξει δεσμούς με ξένες οργανώσεις και φορείς που έχουν μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες δράσεις έχουμε σχεδιάσει τις δράσεις μας χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες τακτικές, προσαρμοσμένες όμως στα ελληνικά δεδομένα, καθώς η περιθωριοποίηση και ο στιγματισμός έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
A. Ομάδες στήριξης παιδιών κρατουμένων.
Το πρόγραμμα των παιδιών των κρατουμένων γονέων, έχει σχεδιαστεί με πρωταρχικούς στόχους να προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά των κρατουμένων καθώς και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κράτηση. Απώτερος στόχος του προγράμματος η μερικώς έως και πλήρης ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική αποκατάσταση και η παρέμβαση σε επίπεδο πρόληψης.
Σε τι βοηθάει η ομάδα;
· Καλύπτει την ανάγκη του παιδιού για ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
· Παρέχει ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον να εκφράσει και να εξερευνήσει τους προβληματισμούς του και τις σκέψεις του.
· Παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον για την εκμάθηση και εφαρμογή κοινωνικών δεξιοτήτων.
· Νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα – ταυτίζεται με τις εμπειρίες άλλων παιδιών τα οποία επίσης έχουν γονείς στη φυλακή.
· Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του.
· Μέσω της δυναμικής που δημιουργείται στην ομάδα αποσυμφόρηση ενοχής και ντροπής που συχνά συνοδεύει τον εγκλεισμό ενός οικείου προσώπου
Στόχοι Ομάδας:
· Στήριξη παιδιού για να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία της ζωής του
· Δημιουργία και χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης
· Απόκτηση/Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων
· Επεξεργασία και αναγνώριση συναισθημάτων
· Εκμάθηση κατάλληλων μηχανισμών έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων
· Ενίσχυση Αυτοεικόνας – Αυτοεκτίμησης
Τα μαθήματα θα γίνουν στην έδρα μας όπου διαθέτουμε αίθουσα η οποία θα διαμορφωθεί ώστε να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές να φιλοξενήσει τα μαθήματα. Με το πέρας των μαθημάτων και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του, το παιδί θα μπορέσει να ενταχθεί και σε διάφορες δραστηριότητες (θέατρο, χορός, ζωγραφική κλπ.) οι οποίες θα αποσκοπούν στο να διατηρηθεί η ποιοτική και ποσοτική επαφή του με την οργάνωση, ενώ παράλληλα θα του προσφέρουν έναν δομημένο και ασφαλή χώρο ώστε να εξασκήσει τις ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες θα έχει αποκτήσει/ενισχύσει από τη συμμετοχή του στις ομάδες του προγράμματος
Β. Ομάδες στήριξης γονέων.
Παράλληλα με τις ομάδες των παιδιών, και με στόχο να παραχθεί ταυτόχρονη υποστήριξη σε γονέα και παιδί με πολλαπλά και συνδυαστικά οφέλη, όσοι γονείς ή κηδεμόνες από το οικείο περιβάλλον του κρατούμενου το επιθυμούν, θα συμμετέχουν σε ομάδες ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Οι ομάδες αυτές συγκεκριμένα θα εστιάζουν στη στήριξη των γονέων σε θέματα όπως:
-
Διαχείριση των συναισθημάτων της απουσίας/απώλειας του συντρόφου στην καθημερινή ζωή.
-
Αποκάλυψη της κράτησης του γονέα στο παιδί.
-
Αναγνώριση και διαχείριση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών των παιδιών.
-
Αναγνώριση και ενίσχυση θετικών συμπεριφορών των παιδιών.
-
Προετοιμασία του παιδιού για τη διαδικασία του επισκεπτηρίου.
-
Προετοιμασία του παιδιού ενόψει της επιστροφής/επανένταξης/αδείας του κρατούμενου γονέα στην οικογένεια
.